Quantcast
Channel: StareaPresei.ro » CRIZA
Viewing all articles
Browse latest Browse all 76

Schweighofer, RMGC – aceeaşi mizerie

$
0
0

Schweighofer, RMGC - aceeaşi mizerie

În rândurile care urmează vom juxtapune trei similitudini între comportamentul firmei de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer şi RMGC / Gabriel Resources.

SIMILITUDINEA 1 Ameninţarea cu procesul. Solicitarea de despăgubiri enorme

Holzindustrie Schweighofer a adresat o scrisoare prim-ministrului, în care cere înlăturarea pragului de 30% la achiziţia sau procesarea de masă lemnoasă şi a dreptului de preempţiune pentru producătorii locali din industria mobilei.

(Între paranteze fie spus: industria mobilei din România, ce ar fi protejată, desigur, de un Cod Silvic prietenos şi protectiv, este ea însăşi o problemă în sine: nimeni din presă nu poate sta de vorbă decât cu mare greutate şi formal, prin email, cu liderii patronatului de profil, pentru că piaţa este o nebuloasă: un număr necunoscut de firme prelucrează lemnul şi vinde la negru produse din lemn către firmele care au declarat acest obiect de activitate, fără să-şi declare şi ele activitatea.)

RMGC a anunţat pe 11 septembrie 2013 că ar urma să ceară statului român despăgubiri de patru miliarde de dolari dacă Parlamentul României va respinge proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană.

SIMILITUDINEA 2 „Veţi avea şomaj!”

Holzindustrie Schweighofer a anunţat că are peste 3.500 de angajaţi, care-şi vor pierde locurile de muncă din cauza statului român, şi că investiţiile făcute în România se ridică la sute de milioane de euro.

Pe 20 ianuarie 2015, Gabriel Resources a anunţat că a trimis o scrisoare oficială statului român, în care sublinia că, dacă va fi lăsată să exploateze la Roşia Montană, va crea locuri de muncă şi că în toţi aceşti ani a făcut investiţii consistente în România.

În vizionarul său roman SF „Dune”, Frank Herbert portretizează şi istoria familiei Harkonen, de predatori de planete. Ei primesc ca dominion o planetă virgină, superbă, îi sleiesc resursele, îi împilează populaţia, folosind-o cu cinism la distrugerea mediului şi exploatarea resurselor, apoi pleacă să prăduie fără scrupule altă planetă. Harkonenii lumii noastre sunt firme ca Schweighofer sau Gabriel Resources.

Similitudinea 3 Preşedintele statului, legat cumva de proiect

Nu avem proba că Traian Băsescu ar fi fost într-un fel sau altul legat cumva de proiectul de la Roşia Montană, dar în tot mandatul său el a susţinut acest proiect în mod inexplicabil, ilogic şi în pofida tuturor argumentelor logice expuse public.

În Cererea de reexaminare a Codului Silvic, semnată de preşedintele Klaus Iohannis şi trimisă Legislativului, preşedintele susţine explicit punctul de vedere al Schweighofer Holzindustrie:

Apreciem că dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) și g) — prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național și dreptul de preempțiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă — sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață.

Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial și ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Până în prezent, nu au fost furnizate probe că Klaus Iohannis ar fi legat cumva de firma austriacă, dar există o reacţie palidă a şefului statului pe contul lui de Facebook la poziţia vehementă a societăţii civile, aparent în siajul acesteia:

Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT.

Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați.

Atenţie: reacţia lui Iohannis este contra despăduririlor abuzive, nu în favoarea unui Cod Silvic care să protejeze despăduririle din România. Dacă nu este vorba despre despăduriri abuzive şi Codul Silvic permite chelirea României de păduri, nici o problemă!

Încheiem acest articol afirmând încă o dată:

Ecologia unui stat nu este negociabilă.

Post-ul Schweighofer, RMGC – aceeaşi mizerie apare prima dată în StareaPresei.ro.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 76

Latest Images